Bingons historia

Idag vet de flesta att föreningslivet får inkomster från olika typer av spel. Men att inkomsterna från bingo har varit en viktig inkomstkälla för föreningarna i över 30 år är tyvärr en dold hemlighet för många. Men pengarnas resa från bingohallarna till föreningarnas plånböcker har inte varit varken rak eller guppfri. 

 

Lotterimarknaden i Sverige har genom historien fått rätta sig efter de regeländringar som genomförts med jämna mellanrum. Enligt en gammal förordning från 1840-talet var lotteri som vänder sig till allmänheten förbjuden. Men från 1970-talet fram till nu har det skapats nya möjligheter för t ex aktörer som oss att förena nytta med nöje – d v s erbjuda bingospel i hallar och stötta föreningslivet samtidigt. 

 

Men för att ett genombrott ska ske så krävs som alltid en driven person med en idé och lite tur samt en efterfrågan. 

 

Personen var Michael Cedstrand, då kassör i en basketbollklubb. Han hade lyckats få ett bingotillstånd i en av bingohallarna i stan. Hur lönsamt det skulle bli för föreningen var det ingen som visste. Det blev succé och Michael insåg med ens att det fanns en möjlighet att skapa en framtida inkomstkälla för föreningslivet. Som ansvarig för GDIF (Göteborgs distrikts idrottsförbund, numera Västsvenska Idrottsförbundet) kunde han tillsammans med en kollega med samma tro börja rensa upp på bingo marknaden. 

 

De ville helt enkelt att med idrottsrörelsens bästa för ögonen ta över de seriösa bingohallarna och bygga en sund bingomarknad. Och de lyckades. Idag har Idrottens Bingo och dess hallar bidragit med i genomsnitt ca 100 000 kronor om dagen till svenskt föreningsliv sedan starten 1979. Och mer ska det bli. 

 

Vi kommer att fortsätta öppna nya hallar i takt med att det folkligaste av alla folkliga spel – bingo – får nya anhängare. Dessutom, du befinner dig just nu i en av våra finaste hallar: idrottensbingo.se 

 

Anledningen till att vi ville ha en hall på nätet skiljer sig egentligen inte så mycket från varför vi startade våra första hallar: vi vill skapa ännu fler möjligheter att bidra med pengar till föreningslivet! 

 

Men vår närvaro på nätet är också ett ypperligt tillfälle att nå dem som av olika anledningar har svårt att ta sig till våra fysiska hallar. Dessutom hoppas vi kunna sprida glädjen i att spela äkta hallbingo till fler människor. Och det kommer i sin tur ge ännu mer pengar till föreningslivet. Den utvecklingen hade inte Michael Cedstrand kunnat förutspå, när han satt som kassör i basketklubben för nästan 40 års sedan. Men han hade garanterat gillat den.